19 Ocak 2009 Pazartesi

Dün akşam oynanan maçlarla Fortis Türkiye Kupasındaki grup maçları tamamlanmış oldu. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın grupları lider olarak tamamlamaları kupadaki bu statünün tam da istenildiği gibi işlediğinin kanıtı oldu. Daha az sürprize izin veren bu uygulama ile büyük takımların artık ilk turlarda kupaya veda etmesi neredeyse imkânsızlaştı. Buna rağmen Trabzonspor, Kayserispor ve Gaziantepspor ‘un çeyrek finalde olmamaları oynadıkları futbolun karşılığı değildi. Trabzonspor’un şampiyonluk hesapları yaptığını düşünürsek, Kayserispor ve Gaziantepspor için tek hedef Uefa’ya katılabilmek için 3. ve 4. sıraları kovalamak olacak.
Şüphesiz bu kupayı en çok isteyen takım, tam 26 senedir alamayan Fenerbahçe. Bu arzu dün akşam oynanan maça da yansımış görünüyordu. Gruptan çıkmayı garantilediği halde ideal onbiri ile sahada mücadele eden takımda rehavetten eser yoktu. Rakip Eskişehirspor’un çok erken 10 kişi kalması maçı kolaylaştırmış olsa da hırslı ve mücadeleci bir Fenerbahçe’nin maçı kazanması çokta zor görünmüyordu. Skorun 2-0 olduğu 80. dakikalarda bile depar atan, rakibe basan Fenerbahçeli oyuncular, birde estetik hareketler de yapınca bu soğukta stada gelenlerin içini fazlasıyla ısıttı.
Devre arasını futbolsuz geçirmememize yarayan kupa maçları yine de beklenen ilgiyi göremiyor grup maçlarında. Kupa heyecanı aslında bugün saat 13.00 de çekilecek kuralar ile yeni başlayacak. Bu kadar grup maçı küçük bütçeli takımlar için can simidi gibi gelse de futbol severler için angarya olmaktan öteye gidemiyor. Türkiye kupasında “Fenerbahçe bu kupayı ne zaman alacak?” heyecanından öteye bir şeyleri taşımak istiyorsak grup maçları yerine tek maçlı eleme sistemiyle ve maçların zayıf takımların sahasında yapılması ile sürprize açık ve daha heyecanlı maçlar izleyebiliriz diye düşünüyorum. Gerçi bu benim fikrim değil benimsediğim bir fikir diye yazıyorum.
Çeyrek finale kalan tüm takımlara kura çekimi öncesi başarılar diliyorum ve cevabını bulamadığım şu soruyu sizlere soruyorum. Grup maçlarını lider bitirmenin kura çekiminde nasıl bir avantajı var? Statüde ilk maçlar küçük numaralı takımın sahasında oynanır diyor. Başka bir açıklama bulamadım.

Hiç yorum yok: