3 Kasım 2009 Salı

EZELİ REKABETİN 10 YILI


Fenerbahçe üst üste 10'uncu kez Kadıköy'de Galatasaray'ı yenme başarısı gösterince, herkeste bir 10 yılın muhasebesini yapma merakı baş gösterdi. İnternette dolaşan mailler ve fotoğraflarda Fenerbahçe'nin son 10 sezonda tek başarısının “Galatasaray'ı Kadıköy'de yenmek” olduğu konusunda birileri ağız birliği etmiş görünüyor. Hatta Fırat pek böyle mailler göndermesede bu kez prensibini bozup bir tane de bana göndermiş. 10 yılda üç büyük kulübün aldığı kupaları gösteren fotoğrafı görünce bu düzmeceye müdehale etme gereği duydum. Kısa bir araştırmadan sonra aşağıdaki bilgilere ulaştım. Son 10 sezonda iki takım neler yapmış gelin bir bakalım.

1999-2000 sezonu ve sonrasında oynanan toplam 10 sezonu değerlendirdiğimizde;
Fenerbahçe rakibini kendi sahasında 9 defa yenmiş. 1 defa mağlup olmuş.
Galatasaray rakibini kendi sahasında 4 defa yenmiş. 3 defa mağlup olmuş. 3 maç berabere bitmiş.
Bu 10 sezonda Fenerbahçe 4 şampiyonluk ve 3 ikincilik alırken, Galatasaray 4 şampiyonluk ve 2 ikincilik almış.
Yine bu 10 sezonda Fenerbahçe Türkiye Kupasında 4 defa final oynamasına rağmen kupayı kazanamamış, Galatasaray oynadığı 2 finali de kazanmıştır.
Bu 10 sezonun son 4 sezonunda oynanmaya başlanan Süper Kupa'yı Fenerbahçe 2 defa kazanmış, Galatasaray 1 defa kazanmıştır.
Gelelim Avrupa'ya.

Bu 10 sezon boyunca Galatasaray 1999-00 sezonunda Uefa ve Süper Kupayı kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştır. 2000-01 sezonunda da Şampiyonlar Liginde çeyrek final oynamıştır. Bu süre zarfında 6 defa Şampiyonlar Ligi'ne katılmıştır. Aynı dönemde Fenerbahçe 5 defa Şampiyonlar Ligi'ne katılmış ve 2007-08 sezonunda çeyrek final oynamıştır.
Sonuç olarak 10 sezon boyunca Fenerbahçe 4 lig ve 2 süper kupa olmak üzere 6 kupa kazanmış, Galatasaray 4 lig,2 Türkiye kupası,1 süper kupa,1 Uefa Kupası ve 1 Uefa Süper kupası olmak üzere 9 kupa kazanmıştır.
Görüldüğü üzere son 10 sezonda Fenerbahçe'nin tek başarısı Galatasaray'ı Kadıköy'de yenmekle sınırlı kalmamış. Kalkıp burada sadece Fenerbahçe'den 3 kupa fazla almışsınız deyip Uefa kupasını ve Süper kupayı yok sayacak değilim. Ama Avrupa'da alınan iki kupadan sonraki rekabette atbaşı gidildiği arada gerek lig gerek Avrupa'da önemli bir farkın olmadığı görülmektedir.
Yazarın notu: Bu yazı derbi sonrasında blogu tekrar kızıştırmak amacıyla değil tamamen bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İstatistiklere kaynak Wikipedia değil TFF resmi sitesidir.

Hiç yorum yok: