18 Kasım 2008 Salı

Stres Yapma

"Stres ve yorgunluğa dayalı bir durum var, ondan kaynaklanmış. Türkiye'de futbol oynayıp, stresli olmamak imkansız. Biraz duygusal insanlarız. İster istemez bu duyguları biraz yoğun yaşıyoruz. Kazandığımız ya da kaybettiğimizde veya hakaret derecesine varan eleştiriler olduğunda... Ama problem değil, kendimi gayet iyi hissediyorum. Gayet iyi durumdayım."

Çok defa yazdım yine yazayım. Arda Turan kişiliği ve futboluyla her zaman takdir ettiğim bir sporcu. Son derbide seyirci ve hakeme yaptıkları bile bendeki değerinden birşey götürmedi. Ancak yaşadığı son olaydan sonra yaptığı açıklamalarda anlamakta zorlandığım şeyler var. Yorgunluğunu anlayabilirim. Yoğun bir maç trafiğindeydi Avrupa Şampiyonasından beri. Ama stresli olmasını bir türlü anlamış değilim. Genç yaşına rağmen kendini ispatlamış bir futbolcu Arda. Taraftarının gözünde, hatta rakip takım taraftarlarının gözünde bile kredisi yüksek bir oyuncu. Öyle iki maçta kötü oynayıp yuhlanacak cinsten değil yani. Maç başına bir anlaşması yok Galatasaray'la. Kadroya girememek gibi bir sıkıntı yaşamaktan uzak. Ayrıca maddi kaygıları olan bir futbolcuda değil. Öyle olsa transfer sezonunu daha hareketli geçirirdi her sene. Bu sezon oynadığı en stresli maçlar Avrupa Şampiyonasındakilerdi. Orada da takımın en soğukkanlı isimleri arasındaydı. Kaybedilen Şampiyonlar ligi bileti dışında ezeli rakibe Kadıköy'de yenilmek dışında ligte ağır bir mağlubiyetleri yok. Kendine neyi stres yaptığını bir türlü çözemedim. Basına sitemde bulunmuş. Kendisi ile ilgili hatırladığım tek magazin haberi yatta çekilmiş resimleriydi. Bekar ve genç biri olarak etraftan aldığı tepkilerin çoğu da "yakışır" tadında imrenmelerden ibaretti. Buna rağmen Türkiye'de futbolcu olupta stresten uzak yaşamanın imkansızlığından ve basının üzerlerine çok geldiğinden yakınması bana göre biraz abartılı olmuş. Bakın futbol tanrısı Maradona tam da bu konuyla ilgili ne diyor:
"Biz futbolcular, sürekli üzerimizde çok baskı olduğundan yakınırız. Baskı, ancak evlerine beş peso getirip çocuklarını geçindiremeyen insanların üzerinde olur. Binlerce dolar alıp, sahaya çıkıp oynuyoruz ve ağzımızı açınca stresten bahsediyoruz… Stres bu ülkede, sabahın altısında kalkanlar içindir."
Başkada söze gerek yok sanırım.

Hiç yorum yok: