8 Eylül 2008 Pazartesi

Kıbrıs Meselesi

Malumunuz bu aralar siyaset ve futbol kolkola geziyor. Başlığı görüpte bu bloga da siyeset bulaştı sanmayın. Konumuz yine futbol, sadece futbol.
Anarthosis Famugusta takımını 2005'te Trabzonspor'u Şampiyonlar Ligi'nden elediğinde farketmiştim. İlk maçı 3-1 kazanmışlar, ikinci maçta 1-0 yenilmelerine rağmen turu geçmişlerdi. Böyle sıradan bir takıma elendiği için de Trabzonspor çok eleştirilmişti. Aynı sene Anarthosis bir sonraki turda İskoç takımı Glasgow Rangers'a elenip yoluna Uefa kupasında devam etmek istemişse de ilk turda İtalya Seri A takımlarından Palermoya elenerek Avrupa macerasını noktalamıştı. Sonrasında da bir daha anmamıştık bu takımın adını.
Oysa şimdilerde Avrupa'da yine adından söz ettirmekte Anarthosis Famagusta. Olympiakos'u 3-0 ve 0-1 skorlarla eleyerek tarihlerinde ilk defa Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmayı başarmış olmaları bu senenin en büyük futbol süprizlerinden olmaya aday. Gerçi Olympiakos'tan önce Pyunik( Ermenistan) ve R.Wien( Avusturya) takımlarını elemiş olmaları olayı süpriz olarak açıklamamızı biraz zorlaştırıyor.
Kıbrıs Rum kesimindeki bu futbol olayını tesadüfle açıklamaya çalıştığımız şu günlerde, oynanan bir Dünya Kupası eleme maçı kafamızı iyice karıştırdı. Kıbrıs Rum Kesimi'nin İtalya ile yaptığı karşılaşmayı 90. dakikada yediği golle 2-1 kaybetmesi futbolla ilgili bazı ezberlerimizi bozma vaktinin geldiğinin habercisi gibiydi. Belli ki daha çok konuşulacak hem Güney Kıbrıs Milli takımı hem de Anarthosis takımı.
70 milyonluk ülkeden olimpiyatlara 70 sporcu gönderememekten hayıflanırken, nüfusu neredeyse 100'de 1'imiz olan adadaki bu durum nitelik mi yoksa nicelik mi tartışmasını da beraberinde getiriyor. Hiç kuşkusuz nitelikli sporcuların varlığı önemli. Yoksa futbolda Çin ve Hindistan'ın önünde kim durabilirdi.

Hiç yorum yok: