2 Temmuz 2008 Çarşamba

HOW MUCH?

Avrupa Şampiyonası bitti. Artık futbol konuşmak eskisi kadar popüler olmayabilir bazıları için. Öyle ki şu günlerde konuşulmaya başlanan da Fatih Terim’in Euro 2008’ deki başarısı değil yeni maaşı.
143 bin YTL olan maaşının iki katına çıkacağını yazıyor gazeteler. Futbol Federasyonu ise Terim’le ilgili olarak sözleşmesini 2012 yılına kadar uzattıklarını, Fatih Terim’in bir önceki mukavelesinde olduğu gibi uzatılan bu sözleşmede de ekonomik konularda hiç bir talepte bulunmadığını belirtti.
Kimilerine göre astronomik görünen yeni maaşın yıllık ederi yaklaşık 3.4 milyon YTL. Daha anlaşılabilir olması nedeniyle yaklaşık 1.4 milyon euro.
Bu ücret ezdik ama yenemedik dediğimiz Almanya’nın teknik patronu Joachim Löw’ün yıllık ücretinin neredeyse yarısı. Kendisi Avrupa’nın en çok kazanan milli takım teknik direktörü.(yıllık 2.5 Milyon euro ile) Yine çeyrek finalde elenen Portekiz’le yollarını ayırarak Chelsea’nin başına geçen Luis Felipe Scolari ve Rusya’nın hocası Guus Hiddink ‘in aldığı ücretlerden de az. Yılda 3 milyon dolar ( yaklaşık 2 milyon euro) kazanıyordu iki teknik adam da. İtalya Milli Takımı’ndan ayrılan Roberto Donadoni Terim’in yeni maaşına yani 1.4 milyon euroluk sözleşmeye imza atmıştı.
Galatasaray’ın yeni hocası Skibbe eski takımı Bayer Leverkusen’den yıllık 1.8 milyon euro alıyordu. Fenerbahçe Zico’ ya yıllık 1.8 milyon euro ödüyordu. Ücretini iki katına çıkaran ve iki yıllık ücreti olan 7.2 milyon euroyu peşin istediği için de antlaşma sağlanamamıştı. Fenerbahçe’nin yeni hocası Aragones ’in alacağı ücret için de yıllık 4 milyon euro telaffuz ediliyor.
Fatih Terim’e çok para ödeniyor diyenlere soruyorum. Neye göre çok kime göre çok alıyor Terim. Askeri ücretli işçinin bu duruma veryansın etmesi durumu açıklamaya yetmez. Tamam doktorumuzdan, hakimimizden hatta cumhurbaşkanının aldığından da çok bu ücret. Ama onlarla kıyaslamak elmalarla armutları karıştırmak olmaz mı? Futbol dünyasının kendi kuralları ve piyasası içerisinde değerlendirdiğimiz zaman Fatih Terim’in aldığı ücret ile ilgili söylenebilecek söz makul bir ücret aldığı hatta meslektaşları ile kıyaslandığı zaman daha fazlasını hak ettiğini söylemek abartılı olmaz.
Futbolcuların aldığı ücretlerle teknik adamların aldığı ücretlerin kıyaslanmasını da doğru bulmayanlardanım ama geçen sezon ortalıkta görünmeyen bu sene de Brezilya’daki klip çekimleri nedeniyle Türkiye’ye bir türlü dönemeyen Lincoln’ın maddi sıkıntısı malum Galatasaray’dan yıllık 3.5 milyon euro aldığını da hatırlatmadan geçemeyeceğim.
Fatih Terim’e ödenen maaş bu kadar sorgulanırken madalyonun diğer yüzünü görmezden gelemeyiz. Euro 2008’ de Türk Milli Takımı’nın yarı finale çıkması ile Futbol Federasyonu’nun kasasına 14.5 milyon euro para girmiştir. Türkiye-Hırvatistan maçını dünyada 1 milyar kişi izlemiş ve ülke tanıtımına yaptığı katkının 200 milyon euro olduğu uzmanlarca belirtilmiştir. Başarı tek başına Fatih Terim’e ait olmamakla birlikte turnuvanın en iyi teknik adamı seçilmiş olması da bu başarıdaki payının büyüklüğüne işarettir.
1993’te Olimpik Millî Takımı’na Akdeniz Oyunları’nda ilk şampiyonluğunu kazandırmış, 1995’te A Milli Takım’la 15 maçlık yenilmezlik serisi yakalamış, 1996’da A Milli Takım’a ilk kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılma hakkı kazanmış, 1996-2000 arası G.Saray’a ard arda Süper Lig’de 4 şampiyonluk kazandırarak rekor kırmış, 2000’de G.Saray’ı UEFA Şampiyonu yaparak Türkiye’ye kupa kazandırmış, 2000-2001’de Fiorentina, 2001-2002’de Milan’ı çalıştırarak Seri A’da görev yapan ilk Türk teknik direktöre milli takımımıza yarı final oynattığı Avrupa Şampiyonası sonrası alması gerektiği maaşı çalıştığınız yerin mutemedine sorarsanız Fatih Terim’in aldığı ücreti çok bulabilisiniz.



Hiç yorum yok: